Ajvár házilag


Hozzávalók:
1 kg kápia paprika
1 kg padlizsán
1 fej fokhagyma
2 vöröshagyma
5-6 nagy paradicsom
1 chili paprika

bors
olívaolaj

Elkészítése:

1. A padlizsánokat megszurkáljuk, alufóliával kibélelt tepsibe rakjuk, 220 C-on sütjük. 20 perc múlva mellérakjuk a paprikákat és még 40 percig együtt sütjük tovább.
2. Közben felaprítjuk a hagymákat és a chili paprikát.
3. A paradicsomokat keresztben bemetsszük, néhány másodpercre forró vízbe dobjuk, majd hideg vízbe tesszük, így könnyen le tudjuk húzni a héját.
4. A megsült zöldségeket 10 percig fólia alatt pihentetjük.
5. A paprikák héját lehúzzuk, belsejüket kimagozzuk, a krémesre sült padlizsánok húsát kikapargatjuk. 
6. A paprikákat a paradicsommal együtt robotgépben pépesítjük. 
7. A finomra vágott hagymákat a chilivel kevés olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a padlizsánt és a paprikát, sózzuk, borsozzuk.
8. Közepes lángon addig főzzük (kb 1 óra), míg a szósz besűrűsödik. 
9. Sterilizált üvegekbe töltjük, tetejükre annyi olívaolajat öntünk, amennyi éppen ellepi.
10. Szorosan rácsavarjuk a tetejét, 5 percre fejtetőre állítjuk, majd száraz dunsztban (2 nap) hagyjuk kihűlni.